f white right
  • 01abyssinian.jpg
  • abyssinian-kittens.jpg
  • diva-2.jpg
  • diva.jpg
  • iglesias-greta.jpg

Πληροφορίες για τις γάτες Αβησσυνίας

Με ρiζες στην αρχαiα Αiγυπτο, μια γατα πανεξυπνη και παιχνιδιαρα που θελει να τα ξερει ολα!Οι Αβησσυνίας είναι εξωστρεφής και ευφυή γάτες. Δεν αφήνουν τίποτα ανεξερεύνητο. Είναι ενεργητική, φοβερά ευέλικτη, στοργική, διασκεδαστική, αθλητική, έξυπνη, ευγενική και προσεκτική. μοιάζουν με ένα μικρό λιοντάρι ή Cougar με αμυγδαλωτά μάτια και εκφραστικό πρόσωπο και μια βελούδινη γούνα με απαστράπτουσα ιριδισμό.

Το κεφάλι της είναι σφηνοειδές με στρογγυλεμένα περιγράμματα. Στο προφίλ, βλέπουμε από την μύτη μέχρι το μέτωπο μια στρογγυλάδα η οποία βοηθά να αναδείξει την άγρια όψη στο πρόσωπό της. Τα αυτιά της είναι μεγάλα και τοξωτά προς τα εμπρός πάντα σε εγρήγορση για να μην χάσει τίποτα. Τα μάτια είναι μεγάλα, όμορφα σαν κόσμημα, αμυγδαλωτά, εκφραστικά και με πλούσια χρώματα χρυσό, πορτοκαλί ή πράσινο που περιβάλλεται από ένα σκούρο χρώμα σαν (eye liner) όπου στη συνέχεια περιβάλλεται από ένα πιο ανοιχτό χρώμα.

Πρόκειται για μια μεσαίου μεγέθους γάτας 3-5 κιλά σε πλήρη ανάπτυξη, με διάρκεια ζωής 15 έτΗ κατά προσέγγιση.

Τα πόδια λεπτά μακριά και μυώδη με οβάλ σχήμα στις άκρες και με μια εμφάνιση που ένιαι σαν να περπατά στις μύτες των ποδιών.

Τα Αβησσυνίας εκτρέφονται σε τέσσερα παραδοσιακά χρώματα: Ruddy, Sorrel, Blue, και Fawn.

Δεν είναι ενοχλητικές, αλλά έχουν ένα δικό τους ιδιαίτερα κομψό

τρόπο να αφήνουν τους ιδιοκτήτες τους να ασχολούνται με κάτι άλλο . Ξέρουν ακριβώς τι θέλουν.

Δεν χρησιμοποιούν την ήσυχη φωνή τους σε μεγάλο βαθμό, γιατί στο σύνολό τους τα Αβησσυνίας

δεν είναι πολύ ομιλητικά.

Τα Αβησσυνίας , ή "Aby" όπως τα ονομάζουν εν συντομία οι οπαδοί τους,

Eίναι χαρακτήρες με πολύ ισχυρή προσωπικότητα.

Χρειάζονται μια μεγάλη επαφή με την οικογένεια για να τις κρατήσει ευτυχισμένες και σίγουρα ένα cat run θα είναι μια ευχάριστη απασχόληση χωρίς να διαμαρτυρηθούν.

Θέλουν να είναι μέρος της οικογένειας και θέλουν να συμμετέχουν στα πάντα.

Κατά κανόνα περνούν αρκετά καλά με άλλες γάτες, και μπορεί να δημιουργηθεί μια δυνατή φιλία μεταξύ τους.

Είναι γνωστές για την ευφυΐα τους και για την περιέργειά τους.

Κυριολεκτικά  ό, τι καινούργιο φέρουμε στο σπίτι θα διερευνηθεί και θα επιθεωρηθεί, είτε είναι τα ψώνια μας από το

σουπερ μάρκετ είτε ένα νέο έπιπλο κλπ.

Η αγάπη της για τα ύψη είναι ένα χαρακτηριστικό σημάδι της Αβησσυνίας. Της αρέσει να είναι τόσο ψηλά όσο είναι δυνατόν και θα εκτιμήσει να έχει ένα ή περισσότερα γατόδενρα με ανώτατο όριο ύψους.

ΥΓΕΙΑ

 * Πρώιμης έναρξης της περιοδοντικής νόσου

* Προοδευτική ατροφία του αμφιβληστροειδούς, μια εκφυλιστική ασθένεια των ματιών.

* Πυροσταφυλική ανεπάρκεια κινάσης (PKD), για την οποία ο γενετικός έλεγχος είναι διαθέσιμος για τον εντοπισμό φορέων.

* Νεφρική αμυλοείδωση, μια κληρονομική ασθένεια που εμφανίζεται όταν ένας τύπος πρωτεΐνης που ονομάζεται αμυλοειδές εναποτίθεται σε όργανα του σώματος, κυρίως τα νεφρά στα Αβησσυνίας. Οδηγεί τελικά σε νεφρική ανεπάρκεια.ΙΣΤΟΡΙΑ

Η καταγωγή της Αβησσυνιακής φυλής καλύπτει ένα μυστήριο καθώς αφθονούν αρκετές ιστορίες σχετικά με τη προέλευσή τους. Η Αβησσυνίας μπορεί να αποκαλείται έτσι επειδή μια τέτοια γάτα εισήχθη στην Αγγλία από τον αγγλικό στρατό που πολεμούσε στην Αβησσυνία (Αιθιοπία σήμερα).Μια πιο πιθανή εξήγηση για την προέλευση  της φυλής μπορεί να βασιστεί από γενετικές μελέτες ότι πιθανότατα προήρθε από τις ακτές του Ινδικού Ωκεανού και τα μέρη της Νοτιοανατολικής Ασίας. Υπάρχει μια ταριχευμένη κατακόκκινη γάτα στο Leidenζωολογικό μουσείο της Ολλανδίας το οποίο αγοράστηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1830 και χαρακτηρίστηκε ως "patrie, domesticaIndian".

Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η φυλή μπορεί να εισήχθη στην Αγγλία από την Ινδία από αποίκους η εμπόρους που ταξίδευαν συχνά.

Κάποιες από τις τότε διασταυρώσεις μπορεί να εξηγήσει τα διάφορα χρώματα που έχουμε σήμερα, καθώς και την προέλευση της μακρύτριχης ποικιλίας γνωστή ως Σομαλίας.

Όποια κι αν είναι η γένεση της Αβησσυνίας, η φυλή μας δείχνει μια αγαλματένια γάτα αιγυπτιακής προέλευσης.

ΦΡΟΝΤΙΔΑ

Καλλωπισμός

Η φροντίδα της γούνας απαιτεί ελάχιστη προσπάθεια.Περιοδικά , όχι συχνότερα από μία φορά την εβδομάδα, με μια μεταλλική χτένα για να φεύγουν οι "νεκρές" τρίχες.

Νύχια

Όλες οι γάτες αγαπούν να ακονίζουν τα νύχια.Για να αποφύγετε προβλήματα με τα έπιπλα, συνιστάται να αγοράσετε από ένα  κατάστημα κατοικίδιων το ειδικό "ψαλίδι".Επαναλαμβάνουμε κάθε 2-3 εβδομάδες.

Μπάνιο

Πολλές Αβησσυνίας  αγαπούν το νερό, έτσι δεν θα είναι δύσκολο να τις πλύνετε.  Πριν από το μπάνιο, είναι επιθυμητό να κόψετε τα νύχια.

Για να πλύνετε τη γάτα σας, θα πρέπει να έχετε ζεστό νερό, κρατώντας τα πόδια της στη λεκάνη ή νιπτήρα, και όχι κάτω από το ντους. Θα πρέπει προσεκτικά να ξεπλύνετε τη γάτα όχι λιγότερο από τρεις φορές με καθαρό νερό.

Δόντια

Μην εκπλαγείτε που  οι γάτες, όπως και οι άνθρωποι πρέπει να βουρτσίζουν τα δόντια τους, για να αποφευχθεί η εναπόθεση των λίθων, τερηδόνα και άλλα προβλήματα, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα ακόμα και την απώλεια των δοντιών. Φυσικά, είναι δύσκολο να το κάνουμε, αλλά μία φορά σε δύο εβδομάδες για την πρόληψη είναι δυνατή.Για τη διαδικασία αυτή, η γάτα πρέπει να συνηθίσει από την παιδική ηλικία, μετά τους 3-4 μήνες.Συνιστάται να χρησιμοποιήσετε μια μικρή (για μωρά)  οδοντόβουρτσα και την ειδική οδοντόπαστα για τα ζώα που δεν χρειάζεται να ξεπλύνετε. Αν δεν είναι εφικτό τότε θα βρείτε στο εμπόριο διάφορα σκευάσματα που προστατεύουν τα δόντια και τα ούλα της μικρής σας φίλης.

Τα αγαπημένα μας χρώματα είναι η κατακόκκινη και μπλε. Γιατί; Εδώ είναι η απάντηση:

Η κατακόκκινη αβυσσινιακού: είναι σαν τη φλόγα της φωτιάς, σε φθινοπωρινό δάσος με όλο αυτό το χρώμα, τη ζεστασιά και τη δύναμη. Εξωτικό, αισθησιακό, γοητευτικό, δεν μπορεί να συγκριθεί με τίποτα! Τα μάτια της πρασινοκίτρινα σαν τα πολύτιμα πετράδια με μαγική δύναμη.Το μπλε αβυσσινιακού: Όπως το αστραφτερό ζαφείρι σε παστέλ άμμο του ωκεανού. Ιδιαίτερα λεπτή υφή, αριστοκρατικό και  εξαιρετικό.. Τα μάτια της λαμπερό πορτοκαλί, όπως η δύναμη της φλόγας της φωτιάς και πράσινα σαν το σμαράγδι.

Ποτέ δεν είχατε και δεν θα έχετε  παρόμοια γάτα σαν ένα Aby, και, τέλος, αν έχετε μία, ποτέ δεν θα θέλετε άλλη  φυλή.

Ποτέ μην ξεχνάτε: Εάν  αγοράσετε  ένα γατάκι από εμάς, θα πάρετε ένα κομμάτι της καρδιάς μας μαζί σας!