f white right
  • 01somali-slogan.jpg
  • lisa-yuppi-ivi.jpg
  • somali.jpg
  • somali3.jpg
  • yuppi.jpg

Somali Information

ΣΟΜΑΛΙΑΣ

Η Σομαλίας μοιάζει με την ξαδέλφη του, την Αβησσυνίας , αλλά με μια ημιμακρυτριχη γούνα .

Πρόκειται για μια μεσαίου μεγέθους , κομψή , χαριτωμένη και μυϊκή ράτσα γάτας . Τα πόδια είναι μακριά , και οι πατούσες μικρές και οβάλ .

Η Σομαλίας έχει σφηνοειδές κεφάλι με χαριτωμένες γραμμές , μάλλον μεγάλα αυτιά με φουντίτσες να ξεπηδούν μέσα από αυτά. Τα μεγάλα μάτια είναι αμυγδαλωτά , λαμπερά και εκφραστικά . Το χρώμα των ματιών μπορεί να ποικίλει από πορτοκαλί ,κίτρινο και πράσινο .

Οι γάτες της Σομαλίας είναι πάντα σε ετοιμότητα γεμάτες περιέργεια και με το ένστικτο του κυνηγού.

Όπως τα ξαδέλφια τα Αβησσυνίας έτσι και η Σομαλίας έχει ραβδώσεις στη γούνα της. Κάθε τρίχα έχει ξεχωριστό χρώμα όπου το πιο σκούρο χρώμα βρίσκεται πάντα στην άκρη της τρίχας , με τη βάση ανοιχτότερη .

Η Σομαλίας έχει οκτώ εγκεκριμένα χρώματα : Ruddy , sorrel , blue , fawn , silver, sorrel silver, silver blue and fawn silver.

Η ουρά είναι πυκνη,και φουντωτή σαν της αλεπούς..Η περιποίηση της γούνας δεν απαιτεί μεγάλη φροντίδα.

ΣΟΜΑΛΙΑΣ - ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΩΓΗ

Τα Αβησσυνίας είναι μια αρχαία φυλή που χρονολογείται τον 19ο αιώνα. Στις αρχές του 20ου ξεκίνησε η αναπαραγωγή αλλά η φυλή δεν ήταν πολύ ανεπτυγμένη και ήταν δύσκολο να διατηρηθεί ειδικά κατά την διάρκεια των παγκοσμίων πολέμων. Μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο εμφανίστηκαν κάποια μακρυτριχα γατάκια σε γέννες Αβησσυνίας .

Τα γατάκια αυτά υπήρξαν "ελάττωμα" για τη φυλή , αλλά το 1977 μια νέα φυλή η σομαλική εγκρίθηκε από την CFA.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ

Περίεργη και κοινωνική! Τους αρέσει αναρρίχηση ,εξαιρετικά στοργικά, απαιτούν να βρίσκονται στην αγκαλιά μας.

Φιλικά με παιδιά και άλλα κατοικίδια.

Φανταστείτε μια μικρή γάτα πίσω από την βασιλική εμφάνιση και την κομψότητα

να κινείται με τη χάρη και την ικανότητα ενός πάνθηρα, με αιωρούμενη την θαμνώδη ουρά της σαν αλεπού .. . στα μάτια της , το φως που αντανακλά στη μεταξένια γούνα της, λάμπει. Σταματά και γυρίζει σε σας, αναζητά την επαφή με τα μάτια. Είστε αμέσως έκπληκτοι από την τόση ομορφιά . Πώς μπορείτε να αντισταθείτε από την εμφάνιση της ; Αυτή η γάτα φαίνεται να λέει: "Κοίτα με! . " Τα μάτια σας δεν μπορούν να φύγουν από τα δικά της!! Είσαι μαγεμένος από τους Σομαλούς !

Αν έπρεπε να περιγράψω την Σομαλίας με μια λέξη, θα χρησιμοποιούσα τη λέξη« ισορροπία ».

Όλα είναι εγκράτεια σε αυτήν, η άγρια εμφάνισή του κρύβει ένα πλήθος από πτυχές: έξυπνη, κοινωνική, περίεργη, επικοινωνιακή, στοργική, υπάκουη, γενναιόδωρη, γλυκιά, τρυφερή, γοητευτική ... για να αναφέρουμε τα ελαττώματά του; Για να είμαι ειλικρινής, ο χαρακτήρας τους είναι τόσο επιτυχής που δεν τους χρεώνεται κανένα σφάλμα!!! Οι γλύκες, οι αγκαλιές και βαθιά τρυφερότητα έχουν προγραμματιστεί για την ευτυχία την δική σας και την δική τους. Με υψηλό βαθμό προσαρμοστικότητας, μπορεί να ζήσουν σε ένα διαμέρισμα η σε μονοκατοικία με πρόσβαση προς τα έξω (απαραίτητα ασφαλές!). Αν και πολύ κοντά στον άνθρωπο, δεν θα υποφέρουν από την απουσία σας. Κραταει τον παιχνιδιάρικο χαρακτήρα σε όλη τη ζωή του. Είναι ο ιδανικός σύντροφος!!! Η περιέργεια μαζί με τον παιχνιδιάρικο χαρακτήρα, την κάνει να φέρεται σαν ένας κλόουν!! Της αρέσει να παρακολουθεί τις ενέργειές σας. Της αρέσει τόσο πολύ να ανοίγει μια πόρτα ή το συρτάρι . Μπορεί να την δεις να παίζει με τις ώρες κάτω από μια ανοιχτή βρύση Σομαλίας θα σας καλωσορίζει ως πρίγκιπα, τη στιγμή που θα περάσετε το κατώφλι του σπιτιού του. Από την γενναιοδωρία αυτού του μικρού πλάσματος αναδύονται αγάπη, ευτυχία και τρυφερότητα για όποιον διασχίζει την πορεία του μαζί της. Εκείνο που ζητά είναι οι αγκαλιές, τα χάδια και τα γλυκά λόγια: είναι αναμφισβήτητα ένα πλήρες μέλος της οικογένειας! Αυτή η «ευαισθησία» την καθιστούν ιδανικό σύντροφο και δεν διστάζει να παίζει με μικρά παιδιά αφού κι η ίδια έχει καρδιά ενός παιδιού ... Θα καταλάβατε ότι η Σομαλίας είναι πολύ κοντά στους ανθρώπους του!!

ΥΓΕΙΑ

Η Αβησσυνίας και η σομαλική είναι υγιείς φυλές με λίγα κληρονομικών ανωμαλιών . DNA για PRA , μια ασθένεια των ματιών η οποία ήταν κοινή στη δεκαετία του '70 και του '80 , και PK - ανεπάρκεια των ερυθρών αιμοσφαιρίων .

Και οι δύο είναι κληρονομικές παθήσεις , πράγμα που σημαίνει ότι και οι δύο γονείς πρέπει να φέρουν το ελαττωματικό χαρακτηριστικό για την ανάπτυξη της ασθένειας .

  • PK Ανεπάρκεια


Σύντομη για πυροσταφυλική κινάση Ανεπάρκειας. Μια κληρονομική πάθηση που βλέπουμε σε πολλά είδη. Πυροσταφυλική κινάση είναι ένα ένζυμο απαραίτητο για τα ερυθρά κύτταρα του αίματος για να λειτουργήσει σωστά . Με ανεπάρκεια ΡΚ τα ερυθρά κύτταρα του αίματος θα έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής , με αποτέλεσμα την αναιμία.

Οι γάτες με τη μετάλλαξη του γονιδίου - PK μπορούν να αναγνωριστούν σήμερα μέσω ενός τεστ DNA .

Ως εκ τούτου, οι γάτες αναπαραγωγής πρέπει να ελέγχονται πριν από το ζευγάρωμα . Φορείς του ελαττώματος PK μπορούν να ζευγαρώνουν μόνο με γάτες που έχουν αρνητικό PK

  • PRA ( Προοδευτική ατροφία του αμφιβληστροειδούς )


PRA είναι μια κληρονομική ασθένεια που προκαλεί στον αμφιβληστροειδή ατροφία , πράγμα που σημαίνει ότι στη γάτα έρχεται η τύφλωση . Αυτό μπορεί να συμβεί στους ανθρώπους , διάφορες φυλές σκύλων και κάποιες φυλές της γάτας , μεταξύ των οποίων και το Αβησσυνίας και της Σομαλίας

Με τη βοήθεια της οφθαλμικής εξέτασης η νόσος ματαιώθηκε με μεγάλη επιτυχία

Η ασθένεια είναι κληρονομική, πράγμα που σημαίνει αν ζευγαρώσουν δυο φορείς η νόσος θα περάσει στους απογόνους.

Υπάρχει ένα τεστ DNA το οποίο δείχνει αν η γάτα έχει τη συνήθη χαρακτηριστικά , αν είναι φορέας , ή τελικά θα τυφλωθεί .

Οι γάτες που είναι φορείς πρέπει να ζευγαρώνουν μόνο με τις γάτες που δεν έχουν τη μετάλλαξη .

ΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΙ

 colors