f white right
  • cherry-agape.jpg
  • karnel-tommy.jpg
  • tommy.jpg
  • agape-tommy-tutti.jpg

Πληροφορίες για τις γάτες Μειν Κουν

Μύθοι και θρύλοι τυλίγουν σαν μυστηριώδη ομίχλη τη δημιουργία της γάτας Μέην Κουν. Κάποιοι είναι διασκεδαστικοί,κάποιοι είναι απλά αποκυήματα της φαντασίας του λαού,και κάποιοι απόλυτα πιστευτοί.

Η Μέην Κουν είναι η γηγενής Αμερικανική ημιμακρύτριχη γάτα και αναγνωρίστηκε αρχικά ως ξεχωριστή φυλή στο Μέην, όπου τις εκτιμούσαν πολύ για τις κυνηγετικές τους ικανότητες. Μέσω του μοναδικού προγράμματος εκτροφής της ίδιας της φύσης, αυτή η φυλή εξελίχθηκε σε μια στιβαρή γάτα, σχεδιασμένη να αντέχει τους σφοδρούς χειμώνες και τις εναλλαγές του καιρού της περιοχής. Οι Μέην Κουν είναι γνωστές για το γλυκό τους χαρακτήρα,την καλοσυνάτη διάθεση και την εξυπνάδα τους. Είναι πολύ καλές με τα παιδιά και τους σκύλους,και υπήρξαν πάντα μια ιδανική συντροφιά για όλη την οικογένεια.

Πολλοί άνθρωποι στο παρελθόν πίστευαν ότι οι Μέην Κουν δημιουργήθηκαν μέσω διασταύρωσης της αμερικανικής bobcat με οικόσιτες γάτες που μεταφέρθηκαν στη Βόρεια Αμερική με καράβια εμπόρων . Προφανώς ήταν οι τούφες στα αυτιά κι ανάμεσα στα μαξιλαράκια των ποδιών της Μέην Κουν,που έκανε αυτή την εκδοχή πιστευτή.Μια εκδοχή που προχωρά τη φαντασία ένα ακόμα βήμα είναι αυτή που θέλει τις οικόσιτες γάτες της Νέας Αγγλίας να έχουν διασταυρωθεί με ρακούν.Οι πρώτες Μέην Κουν έμοιαζαν με ρακούν στα μάτια των ντόπιων,με το ραβδωτό τους σχέδιο και τη φουντωτή τους ουρά. Επίσης μερικές Μέην Κουν παράγουν έναν ήχο σαν τρίλλια,ο οποίος μοιάζει με την κραυγή των νεαρών ρακούν. Φυσικά,όπως γνωρίζουμε, είναι αδύνατον από πλευρά γενετικής να διασταυρωθεί γάτα με bobcat ή με ρακούν. Μια άλλη εκδοχή αναφέρει ότι οι πρόγονοι των Μέην Κουν είναι οι γάτες Νορβηγικού Δάσους,οι Skogkatt,που ταξίδευαν μαζί με τους Βίκινγκς. Το πιο λογικό συμπέρασμα είναι ότι οι Μέην Κουν προέκυψαν από τις οικόσιτες κοντότριχες γάτες των αποικιοκρατών,οι οποίοι έφεραν μαζί με τα λιγοστά τους υπάρχοντα και τα κατοικίδια της οικογένειας. Αργότερα,καθώς η χώρα εκσυγχρονίστηκε και τα εμπορικά πλοία ταξίδευαν σε ολοένα και σε περισσότερα λιμάνια,οι ναύτες άρχισαν να φέρνουν μαζί τους μακρύτριχες γάτες. Η νέα γενιά γατών,που δημιουργήθηκε από τη διασταύρωση των μακρύτριχων και κοντρότριχων γατών άρχισε να κατακλύζει τις ανατολικές ακτές και ο αγώνας για την επιβίωση του ισχυρότερου άρχισε. Οι γάτες που άντεξαν το βαρύ χειμώνα της Νέας Αγγλίας γέννησαν τη νέα γενιά μικρών.Αφού η φύση τελείωσε με το γενετικό «μαγείρεμα» του σωματότυπου,του τριχώματος και του χαρακτήρα,ο άνθρωπος κοίταξε τη Μέην Κουν και αναφώνησε «αυτή είναι μια πολύ καλή γάτα!» Όπως ήταν φυσικό,αυτές οι πανέξυπνες γάτες βρήκαν τον τρόπο για να μπουν στα σπίτια και στις καρδιές των ντόπιων και να «δουλέψουν» για αυτούς ως κυνηγοί ποντικών.

Η Μέην Κουν είναι μια στιβαρή γάτα,με φαρδύ στέρνο,μακρύ,ορθογώνιο σώμα και ημιμακρύτριχο τρίχωμα. Τα αρσενικά ζυγίζουν κατά μέσο όρο έξι με οκτώ κιλά,με κάποια να ξεπερνούν ακόμα και τα δέκα κιλά,ενώ τα θηλυκά τέσσερα με έξι. Το κεφάλι είναι μεσαίου μεγέθους,με τετράγωνη μουσούδα.Τα ζυγωματικά είναι ψηλά,και το σαγόνι είναι δυνατό και σε αναλογία με τη μύτη και το πάνω σαγόνι.Η μύτη είναι μεσαία,ενώ κυρτώνει στο προφίλ. Το τρίχωμα της Μέην Κουν είναι πιο κοντό στους ώμους και μακρύτερο στο στομάχι και τα πλευρά,με μεταξένια υφή.

Πρόκειται για μια φυλή που ωριμάζει πολύ αργά, φτάνοντας σε πλήρη ωριμότητα στα τρία ή τέσσερα χρόνια. Τις συναντούμε σχεδόν σε όλα τα χρώματα: συμπαγή, ραβδωτά, δίχρωμα και τρίχρωμα.Οι χρωματισμοί που προδίδουν διασταύρωση με άλλη φυλή,όπως οι point,το λιλά και το σοκολά δεν επιτρέπονται.

Οι Μέην Κουν είναι ευγενικές και πιστές γάτες. Είναι πολύ καλή επιλογή για οικογένειες,καθώς τα πηγαίνουν πολύ καλά με τα παιδιά,τους σκύλους και τα άλλα κατοικίδια. Είναι αρκετά ομιλητική φυλή,κι έχουν μεγάλο...ρεπερτόριο νιαουρισμάτων ώστε να επικοινωνούνμε τους ανθρώπους τους. Είναι κοινωνικές και τους αρέσει να βοηθούν τους ιδιοκτήτες τους σε οποιαδήποτε δραστηριότητα,ειδικά όταν αυτοί διαβάζουν ή λύνουν σταυρόλεξα!Με λίγα λόγια,αν ψάχνετε έναν αγαθό γίγαντα,αυτή είναι η κατάλληλη φυλή για εσάς.